Kraamtijd

Na de bevalling breekt gelijk de kraamtijd aan. Omdat moeder en kind veel moeten rusten, komen wij graag helpen en letten we gelijk ook op de gezondheid van moeder en kind.
Ben jij al ingeschreven bij onze verloskundigenpraktijk in Breda? Inschrijven kan via het online inschrijfformulier.

Kraambedcontroles

De eerste acht dagen na de bevalling noemen we het kraambed. Wij zijn eindverantwoordelijk voor het verloop van je kraambed en komen in de eerste week regelmatig langs om te controleren of alles goed gaat met jou en je baby. Heb je vragen of ben je ongerust? Bel ons dan gewoon, daar zijn we voor!

Wij controleren bij je baby met name het drinkgedrag, de temperatuur, de alertheid, het gewicht en het aantal plas/poepluiers, en we kijken naar het eventueel geelzien van je baby.
Bij jou controleren we de stand van de baarmoeder, de hoeveelheid bloedverlies, je temperatuur, je borsten en kijken naar je eventuele hechtingen. Ook is er aandacht voor je gevoelens en emoties.
Indien je bevalling onder begeleiding van het ziekenhuis heeft plaatsgevonden, neem dan contact met ons op voor de verdere begeleiding tijdens je kraambed. Als het lukt komen we al even bij je langs in het ziekenhuis om je te feliciteren en je kindje te bewonderen

Kraamzorg

In de kraamtijd zorgt de kraamverzorgster voor jou en je baby. Zij komt de eerste 8 tot 10 dagen na de bevalling een aantal uren per dag bij je thuis. Haar taak is jullie helpen met de verzorging van je baby en uitleg hierover te geven. Zij zal ook dagelijks een aantal medische controles doen en koppelt deze terug aan ons.

Hielprik en gehoortest

In de eerste week na de geboorte wordt bij de baby de hielprik verricht door een opgeleide kraamverzorgster. De screening van het hielprikbloed levert belangrijke informatie op over een aantal ernstige aandoeningen. Vroegtijdige opsporing hiervan is belangrijk om schade aan de gezondheid te voorkomen of te beperken. Meer informatie over dit onderzoek vind je op www.rivm.nl.

De gehoortest wordt meestal in combinatie met de hielprik thuis uitgevoerd in de eerste week. De test is pijnloos en duurt maar enkele seconden. De uitslag is meestal meteen bekend. Soms kan het nodig zijn de gehoortest te herhalen. Als de uitslag van de tweede screening nog niet goed is, dan is er een uitgebreider onderzoek nodig. Een goed gehoor is belangrijk voor de ontwikkeling van taal en het goed leren praten.

Hoe eerder een slecht gehoor ontdekt wordt, hoe sneller je kind hiervoor kan worden behandeld. De gevolgen voor het kind blijven hierdoor zo beperkt mogelijk. Meer informatie over de gehoorscreening is te vinden op www.rivm.nl.

Borstvoeding & flesvoeding

Borstvoeding is de meest gezonde voeding voor een baby: er zitten essentiële voedings- en antistoffen in moedermelk. Tijdens je zwangerschap krijg je van ons veel informatie over borstvoeding, maar de keuze voor wel of geen borstvoeding maak jezelf. Lees veel over het onderwerp, laat je informeren over borst- versus flesvoeding, en luister naar je eigen gevoel. Als je dat wenst, kunnen wij je begeleiden bij het maken van de keuze voor wel of geen borstvoeding. We vinden het belangrijk dat je weet dat wij jouw keuze hoe dan ook zullen respecteren.

Borstvoeding geven moeten jij en de baby leren. Het is een natuurlijk iets, maar gaat niet automatisch. Wij én de kraamzorg zullen je daarom helpen bij het aanleggen en je veel informatie en tips geven. Om de borstvoeding goed op gang te brengen zullen wij er altijd naar streven om de baby binnen een uur na de bevalling aan de borst te leggen. Dit zorgt er namelijk voor dat er veel prolactine vrijkomt. Prolactine is een hormoon wat de aanmaak van de melk stimuleert.

Daarnaast is het belangrijk dat je baby ongeveer elke drie uur aangelegd wordt, omdat daardoor de melkproductie op gang komt. Dit lukt alleen als je tussendoor voldoende rust. Je krijgt dan ook het advies om de eerste dagen de tijd te nemen voor de borstvoeding.

Het helpt als je voor het starten met borstvoeding al wat kennis hebt over de verschillende manieren van aanleggen en het mechanisme achter de borstvoeding. Er zijn verschillende informatieavonden in de regio van lactatiekundigen en je kan veel informatie vinden op deze pagina van het voedingscentrum.

Nacontrole

Je mag na ongeveer 6 weken na de bevalling bij ons op nacontrole komen. Hierbij praten wij vooral na, en alleen bij klachten zullen wij lichamelijk onderzoek verrichten. Voor veel vrouwen is dit een soort symbolische afsluiting van het intensieve contact met de praktijk tijdens de zwangerschap en het kraambed.

Als je hiervoor een afspraak wilt maken, bel dan ongeveer twee weken na je bevallingsdatum naar onze assistente. De assistente zal haar best doen om je op het spreekuur bij de verloskundige te plaatsten die de bevalling heeft begeleid. We vinden het leuk als je dan de kleine meeneemt om nog eens te showen.

Pretechobon kado bij inschrijven!

Schrijf je nu in voor een eerste afspraak en ontvang een echobon
ter waarde van € 25,- te besteden bij Echobaby Breda!